IKAN TIMAH (TRICHIURUS LEPTURUS) - Antara Doha dan Jakarta

Waktu Solat (Jakarta)

IKAN TIMAH (TRICHIURUS LEPTURUS)

By Wak Lat - Sunday, February 21, 2021

Mini car on my dusty laptop.
Pagi2 tadi sudah berlarian ke tefian fantai.
Penulis memang penggemar ikan timah goreng kunyit.
Dari sejak zaman kecil2 dengan bonda penulis.
Alfatihah untuk bonda, Hajjah Salamah.


Ikan Layur, juga dikenali sebagai ikan Timah Selayur.
Nama saintifiknya Trichiurus lepturus merupakan ikan air masin.
Siapa kawan2 yg pandai masak ikan timah ini?

Movie lalat. True Romance 1993.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Ikan Timah goreng kunyit (Trichiurus Lepturus)
Sebenarnya penulis pun hairan juga sebab jamni ramai yg tidak kenal ikan timah yg lemak sedap ini.
Maka terimalah gambar ikan timah ini.

Ini ikan timah. Image from Google.

  • Share:

You Might Also Like

17 comments

  1. Cuba letak gambar penuh, mungkin boleh kenal :)

    ReplyDelete
  2. ikan timah ni ikan apa? first time plak dengar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan air masin, wak dh letak gmbr kat atas tu ye ;p

      Delete
  3. nesti sedapikan ni walau digoreng saja

    ReplyDelete
  4. pertama kali dengar nama tu kat sini

    ReplyDelete
  5. Ini kamera have-have ni... calar2 kat kereta semua nampak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa je uncle pakai henfon cap aiyam., bukan setakat calar kat bumbung kete, habuk bersepah2 atas laptop pon leh nampak., hehehe

      Delete
  6. Replies
    1. dh tulis tu cik .. ikan air masin ye bahh., ;p

      Delete
  7. Saya tak pernah masak, dan tak kenal pun ikan timah ni. Wak dah share gambor, baru saya tahu. Kalau jumpa next time kat pasor, boleh try masak.

    ReplyDelete
  8. pernah nampak ikan ni kat pasar tp tak tau plak nama dia ikan timah

    ReplyDelete
  9. Pn is3 wak panggil ikan fatimah
    wak panggil iwak layur

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly