TUTORIAL | TIPS BUAT FOTO SEPARA WARNA - Wak Can Walk in Doha Too

TUTORIAL | TIPS BUAT FOTO SEPARA WARNA

By Wak Lat - Tuesday, February 09, 2021

Please hover your mouse to see before and after edit.


Penulis ingin menjawab satu soalan daripada pembaca blog penulis yg biasa2 ini.

"Eh! Macam mana buat foto separa warna ni? (terbeliak mata)" - kata uncle gedek yg ganteng itu.

Tentang bagaimana membuatkan sebahagian gambar sahaja yg berwarna.

Sebenarnya banyak video dlm youtube pasal teknik seperti ini.
Tetapi mestilah tahu asas penggunaan Photoshop.

Dipendek cerita.
#1 - pilih foto yg dikehendaki. Contoh, gambar gerbang negara jepun yg berwarna merah yg penulis tangkap semasa di Aeon Tebrau City tadi.

#2 - buat 2 lagi layers dengan kopipes layer pertama.

#3 - pilih layer paling atas untuk jadikan foto hitam putih.
Image > Adjustments > Black & White

#4 - tekan 'OK'untuk jadikan foto hitam putih.

#5 - kemudian pilihan icon "Select" untuk pilih bahagian daripada foto yg hendak digunakan warnanya sahaja.

#6 - kopipes bahagian berwarna sahaja tadi ke layer yg baharu. Dan pindahkan layer ini ke bahagian yg paling atas.

#7 - tekan layer foto hitam putih untuk hidupkan. "Save" foto ini didalam cakera keras. Woila! Sudah siap!
Kepada yg kurang berpuas hati dan masih tidak memahami cara penulis terangkan kaedah diatas, bolehlah tinggalkan komen pembaca dibawah.

Ooh. Gambar pertama diatas penulis sajikan sebelum dan sesudah edit ya kawan2. Cuma gerak2kan tetikus sahaja.
Sharing is caring kann.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

  • Share:

You Might Also Like

17 comments

  1. Wah! Menarik ni wak. Terima kasih kerana berkongsi.

    ReplyDelete
  2. mujur ada tutorial bergambar, baru nak suruh lukis :-)

    -ewanthology.

    ReplyDelete
  3. hebat wak pandai PS editing gambar , saya guna apps je wak tak pandai guna PS :) terbaik perkongsian ilmunya di sini

    ReplyDelete
  4. rajin .... mmg dok tgk lama dah gambar2 wak menarik.. lain dari lain :)

    ReplyDelete
  5. Whaaaa! TQTQTQ.... Malu ai!

    NOTA: uncle suka istilah 'kopipes' tu... Baahaha...!

    ReplyDelete
  6. Wak janganla merendah diri. Blog biasa2 pun ramai datang melihat gambiran. Rindu plak cerita wak berlari ke seberang tambak

    ReplyDelete
  7. lepas tu jangan lupa share html code untuk hover mouse bagi tukar2 kaler lak wak..hahahahha

    saya la tu geng uncle gedek, antara yang pernah tanya jugak..ekekekek

    ReplyDelete
  8. tq for sharing..nanti bole cuba godek2 dlm photoshop

    ReplyDelete
  9. Ohh wak guna photoshop. Saya ingatkan guna apss. terbaik wak!

    ReplyDelete
  10. nda rajin mau buat haha mcm susah ja ba :D

    ReplyDelete
  11. rajin wak main potoshop... terima kasih tips nya wak

    ReplyDelete
  12. wak bukan besher-besher ni hehe

    ReplyDelete
  13. Untuk SA yang buta edit ni memang x pandai la guna photoshop...muahahahahaha

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly