LEARN ARABIC IN 30 MINUTES

By Wak Lat - Friday, March 05, 2021

Marhaban sexy teacher ;p
Hari ini tiba2 penulis mahu belajar bahasa Arab.
Sekarang sudah banyak latihan atas talian.
Tidak perlu bayar apa2. Gratis.
Link: All the basics you need.

Dulu, masa penulis mahu belajar bahasa Perancis.
Masuk kelas 2 hari sahaja sudah putus asa.
Je suis désolé

Kemudian penulis belajar bahasa Jepun.
Tiga bulan di tempat kerja di Singapura.
Sebelum ke Jepun selama 6 bulan.
Sekarang sudah berpuluh2 tahun tinggalkan.
Sudah berkarat - watashino nihongo o warui desu!

Ehh. Bahasa Jawa itu bahasa ibunda sahaja.
Malu penulis pada wak kangji Warisan Petani yg pinter and ganteng ittewww.

Nota hafazan lalat. Alhamdulillah.
Berjaya hafaz surah as-syams dan ad-duha yg pendek.
Harus dilatih menghafaz berulang2.
Sekarang sedang berusaha menghafaz beberapa ayat2 penting dalam surah al-baqarah, ie ayat 1-5, ayat kursi (ayat 255) dan ayat 283-285.
Semoga dipermudahkan.
Amin ya robbal alamin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

  • Share:

You Might Also Like

18 comments

  1. Alhamdulillah.. perkongsian yang menarik.. boleh juga dijengah-jengah..
    Belajar yang basic pun dah bagus.. ada usahanya..

    ReplyDelete
  2. Wahhh... Bagus wak.. Belajar. On9.. Terbaikkk👍👍

    ReplyDelete
  3. belajar sendiri supaya kalau anak tanya nanti idok la kita krik2 ye wak heheheh...

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah. belajar sikit2..lama2 pandai ler...keep it up.

    ReplyDelete
  5. wahh bagusnya..saya pon dlu belajar perancis sbb kne ambik 3rd language je..hahah pastu smpai skrg lupa..yg igt je m'appelle Nad hahah

    ReplyDelete
  6. setuju ni...bagus kalau ada 3rd language..pi mana- mana senang especially kalau nak pi interview...

    ReplyDelete
  7. Ehem... uncle pun semangat nak belajar... (bisik)

    ReplyDelete
  8. Orang kata kalau ada basic bahasa arab, lagi senang menghafaz ayat Quran.

    ReplyDelete
  9. Wak WP biasa cakap arab hari2.
    Cuma tak berapa faham aje.
    Terpaksa baca terjemahannya juga.

    ReplyDelete
  10. Dari zaman sekolah mmg FAIL la bahasa arab ni.. Memanjang x paham2.. Bebal btul nak belajar

    ReplyDelete
  11. Semoga dimudahkan untuk menghafaz. Selamat malam.

    ReplyDelete
  12. Bestnya dapat belajar byk bahasa kan wak lat..

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah... 👍👍👍👍 wak.. oh ya. sy suggest wak tgk fb ustaz asraff ayob. dia ada share kaedah menghafal. skrg surah al mulk. FOC je

    ReplyDelete
  14. suka tgk org yg tau byk bahasaaaa ! tapi now belajar japanese dah 4 tahun, paham, boleh baca juga tapi nak ckp tu gagap lagi hmm

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah wak.. semoga istiqomah kehendaknya :)

    ReplyDelete
  16. memang betul wak..benda yang kita hadam dalam kepala, kalo lama tinggal amalkan, akan terlupa juga...

    ReplyDelete
  17. Nihon go saya belajar 3 sem pun dah berkarat wak. Aduhaiii..
    hebat wak macam-macam bahasa belajar tu. Tinggi ilmu wak :)

    ReplyDelete

terimakasih diatas komen2 semua ye ...

House Fly