TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA - PART 1 - Antara Doha dan Jakarta

Waktu Solat (Jakarta)

TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA - PART 1

By Wak Lat - Saturday, March 20, 2021

Perigi Hang Tuah - bukan perigi mencari timba ya.

Tanah melayu tanah pusaka,
Megah berdiri disinggahsana,
Adat dijunjung nama dijaga,
Tidak melayu hilang didunia.

Petang kelmarin penulis sudah berlarian ke perkampungan Hang Tuah.
Tapi agak terlewat.
Bila sampai di parkir muzium.
Abam kaunter tiket berlarian teriak pada penulis.
Walaupun masih ada 20 minit sebelum muzium ditutup.
Walaupun penulis cuma ingin mengambil gambiran diluar muzium sahaja.
"Tidak boleh wak, nanti oranglen nmpk kete wak dorang masuk pulak," kata abam kaunter lagi.
"Boleh je datang esok pagi2 wak," abam kaunter merayu lagi.
Yo wes.

Jadi penulis pun keluar dari parkir muzium.
Dan berlarian ke belakang muzium.
Terletaknya perigi Hang Tuah.

Selepas itu, penulis berlarian ke tefian fantai pula.
Sempat singgah di makam Hang Tuah.

Movie lalat. A Perfect World 1993.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Air keramat dari pahlawan lagenda.
In between the museum and the graveyard.
Mausoleum of Hang Tuah, Tanjung Kling
Don't do something that may deviate your faith
The longest grave I've ever seen
The longest grave I've ever seen
Pantai Kundor gloomy sunset

  • Share:

You Might Also Like

11 comments

  1. cantik nya bunglo lama tu wak

    ReplyDelete
  2. Walaupun beberapa kali ke Melaka, belum berkesempatan lagi ke sini

    ReplyDelete
  3. Tak pernah sampai sini lagi. Untung wak dapat meronda ronda kawasan :)

    ReplyDelete
  4. OF course x oernah sampai sini lagi..one fine day nak pi sini gak...

    ReplyDelete
  5. Amalan memuja kubur ni liat betul nak hilang ye

    ReplyDelete
  6. sukanyaaa baca sejarah2 dulu

    ReplyDelete
  7. Kubur yang panjang tu kubur sapa wak. Agaknya orang dulu tinggi ka. muskil muskil

    ReplyDelete
  8. tak pernah sampai tempat2 ni

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly