SURAH AL JUMU'AH (DINO JEMUAH) - Tiga Lalat 2021

SURAH AL JUMU'AH (DINO JEMUAH)

By Wak Lat - Friday, April 23, 2021

Al-Quran dan Terjemahnya
Salam hari Khamis malam Jumaat semua pembaca.
Malam permintaan untuk kaum ibu. ;p

Kelmarin anak wedok penulis (yg itu) sudah pindahkan katil di loteng.
Loteng tingkat atas itu sebenarnya tempat simpanan barang2 lama juga.
"Nak privasilah ayahnda," katanya.

Sementara itu, penulis ternampak buku terjemahan al-Quran lama penulis.
Rasanya sudah lebih 30 tahun.

Dan masa membelek2 buku terjemahan.
Terasa pula penulis mahu menghafaz surah al-Jumu'ah.
Cuma 11 ayat sahaja.
InsyaAllah.

Pasal surah hari Jumaat ini.
Teringat penulis pernah bersolat jumaat di masjid ditengah2 bendang sawah padi dahulu.
Bila imam tersekat2 membaca sebahagian surah ini kerana terlupa.
Tok Imam pun manusia biasa juga kann.

Kamus lalat.
Dino jemuah = hari jumaat.

Movie lalat. The Courier 2020.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
Al-Quran dan Terjemahnya
Al-Quran dan Terjemahnya
Al-Quran dan Terjemahnya

  • Share:

You Might Also Like

17 comments

  1. Sudah hafaz 11 ayat tu Wak?

    ReplyDelete
  2. Hikmah anak yang itu pindahkan katil ya wak.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. Semoga mendapat keberkatan.. Sudilah kiranya menyertai giveaway sulung saya ni https://fairusmamat.blogspot.com/2021/04/giveaway-buku-himpunan-kuih-muih.html?m=1

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah salam Jumaat mulia

    ReplyDelete
  5. klasiknya terjemahan Al-Quran tu. Dulu2 byk terjemahan dari Indon.

    ReplyDelete
  6. Memang pernah sesekali imam tercekat membaca ayat. Karena lupa. Imam di tempat kami juga pernah mengalaminya.

    ReplyDelete
  7. alquran lama, nampak nostalgia nya...

    ReplyDelete
  8. Masih elok lagi walaupun dah 30 tahun.

    ReplyDelete
  9. Salam hari Jumaat. iyelah tu kaum2 ibu. ceh

    ReplyDelete
    Replies
    1. rilekss arr ciksal.. ko blom jadi ibu kann.. hahaha

      Delete
  10. Masih elokkk buku terjemahannya walaupun dah usia 30 tahunnn.

    ReplyDelete
  11. Salam Jumaat Wak Lat..semoga dipermudahkan urusan wak menghafal surah ni & surah2 yg lain..

    ReplyDelete
  12. hafal moleh menajamkan akal... insyaallah

    ReplyDelete
  13. Cantik Al Quran tu...hadiah hantaran wak kawen dulu ke?

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah, pahala d bulan ramadhan :)

    ReplyDelete
  15. selamat dino jemuah wah (tp hari ni dah senin)

    ReplyDelete
  16. dulu buku, but now org online reading ja smua ni kan

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly