KATARA TWIN TOWERS SUNRISE AND 9KM WALKING - Wak Can Walk in Doha Too

KATARA TWIN TOWERS SUNRISE AND 9KM WALKING

By Wak Lat - Saturday, October 09, 2021

Katara Twin Towers @2021

Jumaat.
Doha, Qatar.

Pagi2 subuh sepi-e penulis berlarian ke tefian fantai.
Terletaknya projek Katara Twin  Tower itu.

Pergi penulis guna Uber.
16 riyal.

Balik ingatkan nak berjalan sahaja.
Sampai stesen metro boleh naik tren.

Tapi penulis tak sangka.
Buah cempedak nak jadi nangka.
Tren hanya bermula jam 2 petang.
Sebab hari ini hari jumaat.
Demm.

Maka bermulalah perjalanan kakiku yg  paling jauh pernah penulis jejaki.

Movie lalat. Jarhead 2005.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

============

Near al Wardah bridge @2021

Nota lalat. Memang masa nak pergi ke Katara Twin Towers tadi, wak pakai wifi apartment utk pesan Uber. | Tapi masa nak balik pula, henfon wak kan takde data ya. | Masa kat Metro station tadi pun ada wifi tapi tak boleh connect. | Mamat security afrika tu pun tak pakai smartphone. | Tapi makguard kat mesia leh je pakai smartphone main  tiktop hari2 kanns. ;p | Biasa tren mula pukul 6 pagi.. | Tapi sebab hari Jumaat hari cuti di Qatar, tren hanya bermula jam 2 petang. | Jadi wak terpaksalah berjalan sejauh 9km dari Katara Twin Towers tadi ke apartment. | Melecet  jugalah kaki. | Dengan bahang panas terik. | Nasib baik ada tandas awam ditengah2 park dalam perjalanan. | Teguklah air paip. | Harap maklong. |

Walking from The Pearl to City Center Doha @2021
===
My walking track this morning @2021
On the to the nearest mosque @2021

Nota lalat 2. Solat Jumaat pertama pada minggu ke tiga di Doha. | Alhamdulillah wak dapat bersolat didalam masjid berdekatan. | Pengalaman pertama bersolat jemuah di  tanah arab selepas dari Mekah & Madinah. | Lepas azan, khatib terus baca khutbah. | Khutbah pun tak panjang. | Tak sempat nak terlelap mata. } Pasal jarak sosial mula2 masuk jemaah memanglah ikut arahan dan tanda dgn selang antara jemaah. | Tapi bila habis khutbah dan nak mula solat berjemaah, tiba2 berterabur berebut2 masing2 nak rapatkan saf didepan. | Aduhai. |

  • Share:

You Might Also Like

11 comments

  1. pulak ye lambat pulak tremnya ye wak, bukan setiap jam mcm di sini ya... 9km memang jauh tu wak oi

    ReplyDelete
  2. cantiknya view sunrise..knp tak naik uber, wak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde data., budak security kat stesen LRT tu tak pakai semartphone., huhuhu

      Delete
  3. Cantik design twin tower dia. Unik juga bentuknya U macam tu. Exercise lebih sikit hari ni wak.

    ReplyDelete
  4. i love building structure...tp bila akitek bg idea, lekuk sana lekuk sinun...PM pening kepala fikir pasal maintenance bangunan.

    ReplyDelete
  5. Gila punya cantik bangunan2 sinun!

    ReplyDelete
  6. nampak lah dia punya moden tu drpd design architecture dkt building tu kan..

    ReplyDelete
  7. sungguh cantik sua angle fotonya wak ^^

    ReplyDelete
  8. cantik dan menarik sekali rupa buildingnya

    ReplyDelete
  9. banyak bangunan yang unik designnya

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly