KEAJAIBAN SATU PERJALANAN - Wak Can Walk in Doha Too

KEAJAIBAN SATU PERJALANAN

By Wak Lat - Tuesday, October 12, 2021

The Miraculous Journey (2005 to 2013) is a series of 14 bronze sculptures by the artist Damien Hirst. The sculptures are situated outside the Sidra Medicine in Doha, Qatar. @2021

Isnin.
Doha, Qatar.

Petang usai solat asar, penulis pun berlarian ke hospital Perubatan Sidra.
Hospital ibu dan anak.

Sebab semalam, semasa bermain tiktok.
Mata penulis tertancap pada satu karya yg menunjukkan arca yg unik.
Dari persenyawaan hinggalah menjadi janin dan seterusnya menjadi bayi.

Yg taksubnya, arca2 itu terdapat di Doha, Qatar!
Qatar kan negara Islam?
Setahu penulis, mana boleh tunjukkan patung2 telanjang sebegitu.

Tapi haruslah juga bersikap husnuzon.
Mestilah mereka mempunyai ahli majlis fatwa yg berkaliber.
Wallahualam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

The Miraculous Journey (2005 to 2013) is a series of 14 bronze sculptures by the artist Damien Hirst. The sculptures are situated outside the Sidra Medicine in Doha, Qatar. @2021
The Miraculous Journey (2005 to 2013) is a series of 14 bronze sculptures by the artist Damien Hirst. The sculptures are situated outside the Sidra Medicine in Doha, Qatar. @2021
The Miraculous Journey (2005 to 2013) is a series of 14 bronze sculptures by the artist Damien Hirst. The sculptures are situated outside the Sidra Medicine in Doha, Qatar. @2021
The Miraculous Journey (2005 to 2013) is a series of 14 bronze sculptures by the artist Damien Hirst. The sculptures are situated outside the Sidra Medicine in Doha, Qatar. @2021
The Miraculous Journey (2005 to 2013) is a series of 14 bronze sculptures by the artist Damien Hirst. The sculptures are situated outside the Sidra Medicine in Doha, Qatar. @2021

Nota lalat. Mula2 bila nmpk dlm google maps, wak rasa tempat ni jauhlah sangat dari ibukota. Tapi bila ternampak dekat je dgn stesen metro tu terus wak terjah. Dari DECC metro station line merah, wak turun di al-Bidda utk transfer dan amek line hijau terus ke Qatar National Library station. Tapi hospital itu kan seberang jalanraya yg sibuk. Bagus juga ada terowong pejalan kaki bawah tanah. Tidaklah jauh sangat patung2 sculpture "The Miraculous Journey" itu sebab dah boleh kelihatan dari seberang jalan tadi. Ada 14 patung arca semuanya. Wak pun amek 2 3 gambar sudah dan 1 video untuk  tiktok. Terus balik guna metro line yg sama dan turun di DECC. Ooh. Dalam tren tadi, ada polis tegur sebab wak dok dalam gerabak family. "Do you have family?" tanya polis itu. Wak kata sorry dan pindah gerabak belakang. Baru je duduk beberapa detik, datang pula abam inspector tiket. |  Sebelum balik ke apartment, wak singgah di Carrefour beli buah2an limau dan epal dan beberapa jajan biskut untuk kunyahan dalam bilik nanti.

The Miraculous Journey (2005 to 2013) is a series of 14 bronze sculptures by the artist Damien Hirst. The sculptures are situated outside the Sidra Medicine in Doha, Qatar. @2021
Miscellaneous photos from today's walk @2021
The Smoke by Tony Smith in DECC @2021
Video tiktok lalat.

  • Share:

You Might Also Like

8 comments

  1. wahh..ada gak mcm ni di negara Islam..

    ReplyDelete
  2. gigih sangat diorang buat patung-patung tu nampaknya

    ReplyDelete
  3. hairan juga banyak patung kat sini

    ReplyDelete
  4. Unik!
    Betul…ada keraguan juga tu, sebab patung 😅

    ReplyDelete
  5. kita husnuzon je wak, itu untuk pembelajaran... gitu

    ReplyDelete
  6. Lama tak dengar lagu Anak tu wak..

    ReplyDelete
  7. memula buah kelapa tua,, lepas tu baru lah.. oohh..
    hihi

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly