THE PEARL - Wak Can Walk in Doha Too

Waktu Solat (Qatar)

THE PEARL

By Wak Lat - Wednesday, December 22, 2021

The Pearl during blue hour just now @2021

Selasa malam.
Doha, Qatar.

Hari ini, 21 Disember 2021, genap 3 bulan wak bermastautin di negeri pasir berdengung ini.
Setitik air hujan pun belum kelihatan lagi.
Semoga dipermudahkan urusan semua mangsa2 banjir di tanahari ya.
Aminn.

Petang tadi wak sudah berlarian ke pulau buatan The Pearl. (Arabic: اللؤلؤة قطر‎, romanized: alluluat qatar)
Ini adalah pertama kali wak kemari.

"The Pearl Qatar is a man-made island near Doha's prestigious West Bay District.  Featuring Mediterranean-style yacht-lined marinas, residential towers, villas, and hotels, the area also offers a luxurious shopping experience with premium designer boutiques and showrooms. The Island is also home to modern dining spots - from refreshing ice creams to five-star culinary experiences, and stands out for its pedestrian-friendly squares and plazas along with its wide range of landscaped gardens.

The Pearl is a popular visitor attraction by virtue of its elegance, inviting descriptions such as the 'Arabian Riviera'."

Di luar stesen metro Legtaifiya, ada saja ulat teksi menunggu.
Tapi wak lebih rela berjalan kaki.
Sejauh 3 kilometer adalah biasa.
Lepas itu komplen kaki melecet. Hahaha.

Bagusnya disini ada wifi gratis dimana2.
Kapal terbang pun berterbangan rendah diatas kepala.

Sempat solat maghrib di sana.
Tempat wuduk yg canggih.
Pertama kali ternampak alat pencuci kaki.
Sekali pijak memancut2 air membasahi kaki, atas dan bawah.

Bila balik ke stesen metro Legtaifiya.
Boleh pula wak tersesat ke rumah janda hujung selatan pulau.
Sibbaik ada offline google map.
Tapi wifi kan ada. 

Jumlah jalan kaki pergi balik ke stesen metro ialah 7.9km.

Sampai di stesen metro DECC, singgah juga di Carrefour.
Sebab nak beli spender baharu.
Yg lama banyak yg sudah longgar, atau pinggang wak sudah ramping.
Tapi ada orang kata, longgar sebab telur makin mengecut sebab lama sangat jadi bujang dan tak main. 
Ammvoiii.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

  • Share:

You Might Also Like

14 comments

  1. jauhnya jalan kaki selalu patut pun kurus balik masai isteri kata sian laki aku penat potong rumput

    ReplyDelete
  2. cantik nya the pearl. nampak tenang je

    ReplyDelete
  3. cantiknya. macam di Venice. Gondola takde?

    ReplyDelete
  4. cantik the pearl diwaktu siang dan malam

    ReplyDelete
  5. wak muka siapa tu yang dekat tingkap bangunan tu wak?
    wak bila balik johor? opo orak kangen kambek bojo ne

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu wajah Amir Qatar - Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, setaraf sultan Brunei dan org yg paling berkuasa di Qatar ni., ghituuu., ;p

      Delete
  6. Cantiknya The Pearl ni, berkilau seindah namanya.

    ReplyDelete
  7. Indah..dari sudut mana pun..atau kepakaran wak petik gambiran seperti selalu yang itulah.

    ReplyDelete
  8. Cantiknya, tambah dengan mini jambatan atas air..nice view

    ReplyDelete
  9. ke rumah janda?? hahaha. lama dah ye wak di sana..

    ReplyDelete
  10. The pearl macam kat venice eh! depa sengaja buat ala-ala venice gittewww...

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly