WHY IS THE MALAYSIAN RINGGIT VALUE IS BECOMING LOWER AND LOWER EVERYDAY - Wak Can Walk in Doha Too

Waktu Solat (Qatar)

WHY IS THE MALAYSIAN RINGGIT VALUE IS BECOMING LOWER AND LOWER EVERYDAY

By Wak Lat - Sunday, December 19, 2021

It's much cheaper withdrawing money using you debit card comparing to the money exchanger

Ahad.
Doha, Qatar.

Hari ini tidak kemana.
Pagi pun tidak keluar berlarian ke tefian fantai.
Agak sibuk dengan urusan potong rumput macam biasa.

Tapi malam tadi lepas maghrib wak keluar juga ke City Center mall.
Ada 3 tujuan.

Tujuan 1 - nak keluarkan duit guna ATM. Bila wak guna mesin ATM di City Center mall itu tidak boleh pula. Baru wak teringat. Bulan lepas wak sudah setting dalam maybank2u untuk seminggu sahaja pengeluaran oversea. Jadi tadi wak kena update lagi setting itu. Dan berjaya keluarkan duit.

Tujuan 2 - nak tukar duit riyal yg lebih kecil untuk projek sedekah subuh yg ketiga. Tapi bila wak tanya di kaunter money changer, semua kedekut taik hidung masin dan bilang tiada wang kecil. Yo wes lah.

Tujuan 3 - nak topup simcard Ooredoo yg sudah di block. Ingatkan masih boleh diguna sehingga bulan Mac tahun hadapan. Disebabkan wak tak topup, maka restoran makanan tak boleh hantar chiicken briyani walaupun sudah  tiba didepan apartment. Juga bosskur sudah guling2 melenting siang tadi kerana henfon wak tidak dijawab. Topup 10 riyal sudah.

Tujuan tambahan - singgah di Carrefour juga sebab nak beli buah kurma, ubat Colgate, air mineral, pisang montel, potato chips dan pencuci pinggan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

  • Share:

You Might Also Like

8 comments

  1. owh... bole ubah setting sendiri ye di Maybank2u.. baru tahu..

    ReplyDelete
  2. Nilainya... 'Value'nya... Kenapa ya...

    ReplyDelete
  3. Part nak ubah2 setting ni yang SA x berapa nak gemar...

    ReplyDelete
  4. owalah wak, moga murahla rezeki wak di mana jua berada

    ReplyDelete
  5. NILAI DUIT RENDAH REGA BARANG MAHAI YO WESLAH HEH HEH..

    ReplyDelete
  6. takpe, lepas pkp ni ekonomi semakin baik..harap2 RM terus strong..

    ReplyDelete
  7. Banyak urusan wak nak disettlekan tu. Kedekut pulak ye nak tukar duit kecil pun.

    ReplyDelete
  8. aduh boskur guling-guline kenapa? belanjalah top up

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly